قهوه دومین نوشیدنی پرمصرف در روی کرهی زمین است. این نوشیدنی با طعم بسیار خاصی که دارد، در یکصد کشور جهان کشت میشود و بسیار انرژی دهنده است. طعم و ویژگیهای دانهی قهوه بسته به نوع، ماهیت خاک و اقلیمی که در آن پرورش مییابد متفاوت است.
منشاء دانههای قهوه
داستانهای زیادی در این باره وجود دارد. اما قابل قبولترین آنها داستان است که میگوید کشف این دانهها در حدود سال 850 در آبیزینیا است (منطقهی اتیوپی امروز). طبق افسانهها کشف این دانه توسط یک چوپان بوده است که گلهی خود را برای چرا به این منطقه میبرده. او متوجه میشود که بزها بعد از خوردن برگها و دانههای درختچهایی که در آنجا بوده، رفتار عجیب و غریبی نشان میدهند. چوپان دانههای درختچه را به یک راهب میدهد و راهب دانهها را میجوشاند و معجون به دست آمده را میخورد. این نوشیدنی برای راهب اثر فوقالعادهایی داشت و او توانست شب را بیدار بماند و به عبادت بپردازد.
قبل از مصرف قهوه به صورت فعلی دانههای سبز قهوه برداشت میشوند و سپس در آفتاب خشک میشوند. قبل از تبدیل شدن به پودر، بو داده میشوند. سپس با کره ورز داده میشود و نمک میزنند. کیفیت قهوه به زمین، آب و خاک بستگی دارد. گرما و رطوبت زیاد در رشد بذر قهوه تاثیر زیادی دارد. دانههای قهوهی برزیل و کلمبیا در جهان معروف هستند. اگر فکر میکنید که برای کشت قهوه به مزارع بزرگی احتیاج دارید اشتباه میکنید. توجه داشته باشید که 70% قهوهای جهان در مزارع کوچک خانگی با مساحت کمتر از 10 هکتار تولید میشود. دانههای قهوه در کنار محصولاتی مانند ذرت، کاساوا... رشد میکند و از نظر محیط زیست بسیار عالی میباشد، زیرا از سموم دفع آفت و یا کودهای شیمیایی استفاده نمیکند. کاشت قهوه یک کار طولانی مدت است و احتیاج به صبر و استقامت زیادی دارد. 3 تا 4 سال طول میکشد تا یک درخت جوان قهوه شروع به محصول دادن کند. البته این مزیت را دارد که این درختچه میتواند تا چندین دهه زنده بماند و محصول تولید کند. در سال فقط یک بار امکان برداشت محصول از این درخت وجود دارد. برای برداشت دانهی قهوه دو راه وجود دارد. به طریق سنتی و دستی که بسیار سخت و دشوار میباشد و روش دوم برداشت به صورت مکانیزه میباشد.
خشک کردن قهوه
بلافاصله بعد از برداشت قهوه باید در اسرع وقت از هستهی آن جدا شود برای این منظور تولیدکنندگان از تکنیک خشک کردن وشستشو استفاده میکنند. برای خشک کردن قهوه هم میشود از روش سنتی یا مکانیزه عمل کرد که در روش سنتی با استفاده از نور خورشید خشک کردن دانهها انجام میشود. در این روش خشک شدن دانهها چندین هفته طول میکشد. در روش دیگر که روش تر نامیده میشود، میوهها از یک ماشین پالمگیر عبور داده میشوند و پوسته را از میوه جدا میکنند. و بوسیلهی یک کانال آب دانههای نارس و سبک را جدا میکنند. دانههای سالم داخل یک محفظهی بزرگ ریخته میشوند تا پوستهی آنها جدا شود و بعد از انجام این مراحل دانهها آمادهی خشک شدن هستن. در مرحلهی بعد با گرما دادن دانههای قهوه و با رسیدن به دمای 200درجهی سانتیگراد روغن از غلات خارج میشود. از یک دید کلی هرچه دانههای قهوه از نظر روغن غنیتر باشند، طعم آن بیشتر و بهتر میشود.
آخرین مرحله در تهیهی قهوه، آسیاب کردن است. قبلا این مرحله بوسیلهی سنگ آسیاب انجام میگرفت. این فرآیند با ورود دستگاهای چرخ قهوه بهبود پیدا کرد. توجه داشته باشید قوهی آسیاب شده به سرعت در مجاورت هوا طعم و بوی خود را از دست میدهد. برای جلوگیری از این امر قهوهی آسیاب شده باید به سرعت بستهبندی شود .
بهترین خواص نوشیدن قهوه
قهوه حاوی کافین است، که یک تحریک کنندهی عالی است. این یکی از دلایلی است که ما بویژه در صبحها و در ساعات اداری از آن استفاده میکنیم. عطر در قهوه نقش مهمی دارد. علاوه بر کافیئن قهوه شامل مقادیر زیادی از مواد معدنی میباشد مانند: پتاسیم، مننزیم، کلسیم، آهن، روی و مس میباشد. همچنین مقادیر زیادی از ویتامین B را میشود. طبق تحقیقی که در سال 2010 انجام شد مشخص شد که قهوه اولین منبع آنتی اکسیدان میباشد. آنتیاکسیدانها به سرعت توسط بدن جذب میشوند و از پیری زودرس سلولها، بیماریهای قلبی عروقی و سرطان جلوگیری میکند. همچنین مشخص شده که آنتیاکسیدانهای موجود در قهوه و ترکیبات عالی آن به کاهش خطر حملهی قلبی کمک میکند. کافیئن موجود در قهوه محافظت کنندهی سیستم عصبی در بدن میباشد و جلوگیری کننده از بیماری آلزایمر و سکتهی قلبی است. اگر در پایان یک وعدهی غذایی یک فنجان قهوه بنوشید باعث تحریک ترشح اسید معده میشود و همچنین فعالیتهای حرکتی رودهی بزرگ را تقویت میکند. و این امر در چارچوب یک رژیم عذایی با هدف لاغری بسیار کاربردی است. اگر یک فنجان در روز و بدون شکر از قهوه استفاده کنیم از بیماری دیابت نوع 2 جلوگیری میکند. ورزشکاران حرفهایی برای بهبود عملکرد خود در تمرین و رقابت از قهوه استفاده میکنند.
بله قهوه یک نوشیدنی مفید برای شما است. اما این دلیلی برای سوءاستفاده از آن نیست. نوشیدن این نوشیدنی 3 تا 5 لیوان در روز مفید است. مصرف بیش از حد قهوه خطراتی مانند افزایش ضربان قلب، اضطراب، تحریکپذیری و بی خوابی را افزایش میدهد. در حالت ایدهآل بهتر است مصرف کافئین را تا 400 میلیگرم در روز محدود کنید. و بهتر است از ساعت 4 بعدازظهر به بعد از آن استفاده نکنید.
چگونه عطر و طعم قهوه را حفظ کنیم
دانههای قهوه تا 12 ماه بعد از برداشت عطر خود را حفظ میکنند. با این حال توصیه میشود، برای حفظ تمام خواص و عطر و طعم آن را در یک ظرف فلزی محکم نگه دارید. در مکانی خشک و خنک و دور از گرمای اجاق گاز. دانههای قهوه نباید در معرض نور آفتاب قرار بگیرند در غیر این صورت عطر و طعم خود را از دست میدهند. به محض باز کردن بستهی قهوه محتویات آن را در یک ظرف فلزی بریزید. معمولا در روی بستهی قهوه تاریخ بستهبندی قهوه درج شده، اما این تاریخ به این معنا نیست که پس از گذشت این تاریخ شما نمیتوانید از آن استفاده کنید، این بدین معنا است که قهوهی شما عطر و طعم اولیه را ندارد.
برخی از معیارهای انتخاب قهوه
از بین بسیاری از نشانههای انتخاب قهوه این سه معیار مهمترین آنها در نظر گرفته شده است:
منشاء کشت قهوه
شرایط آب و هوایی تاثیر بسزایی در کیفیت قهوه دارد. بهترین دانههای قهوه از جنوب آفریقا، هند و برخی از کشورهای خاورمیانه هستند. اما اولیت با غلات برداشت شده از ارتفاعات است. بهترینها قهوهها بدون شک در ارتفاعات بالای 1500متر کشت میشوند.
ظاهر دانهی قهوه
به صورت بصری میتوانید کیفیت یک دانهی قهوه را بررسی کنید. هرچه قهوه شکستهتر باشد از کیفیت پایینتری برخوردار است. بهتر است دانههای قهوه بیضی شکل باشند و رنگ یکنواختی داشته یاشند. قهوهی بو داده تمایل به چرب شدن دارد، بنابراین یک درخشش شدید از قهوه نشانهی این است که مدت زمان بیشتری از تولید آن گذشته.
نت و رایحه
رایحهی قهوه باعث تمایز قهوه و همچنین شناخت مبدا تولید قهوه است. رایحهی کاکائو(برزیل)، گل(اتیوپی)، چوب(هند).
در پایان:
نوشیدن یک فنجان قهوه یک دعوت واقعی به کشور تولید کنندهی آن است. تعداد قابل توجهی از دانههای قهوه در بازار وجود دارند.که در اینجا گزیدهایی از بهترینها آورده شده است:
دیدگاهتان را بنویسید ایمیل شما منتشر نخواهد شد.